2010. április 4., vasárnap

Metagondolatok

... avagy gondolkodás a gondolatokról. Mint a "mondolat", de az más cég :)
Mióta tervezem a bejegyzés megírását? Nem részletezem, elég az hozzá, hogy a bébi jövő héten lesz két hónapos...
Múltkorában azt olvastam, Fűszeres Eszter tolmácsolásában, hogy egy gyerek, az anyukája agyi kapacitásának kb 6 %-át foglalja le. Lehet, csak mert első gyerekes anyuka vagyok, de bizton állíthatom, az én kapacitásomnak, jelentősen nagyobb hányadát nullázza le. Pontosabban, sokkal több, mit 6% plussz fókuszál a kis tündérre, mondjuk úgy 76%. De erről majd később részletesebben. Mégis, mikor jutnak eszembe az ötletek és gondolatok? Többnyire éjszaka, az etetések alkalmával. Nem meglepő, ahhoz olyankor fáradt vagyok, hogy olvassak, de félálomban merengve a tüneményesen cuppogó csillagvirág fölött, annyi még belefér, hogy szabadjára eresszem a fantáziám.
Az egyik első ekkor megfogalmazódó kérdés bennem, mely azóta sem hagy nyugodni, de Freudig még nem jutottam el, a fiúk és az anyamell kapcsolata, illetve mindezek összességének hatása a későbbi erotikus életükre. Induljunk ki tehát onnan, hogy a kis lurkónak az anyamell élete kezdetén az életének a forrása. Ételem az életem alapon, úgy gondolom ez igen meghatározó élmény. Természetesen a tápos babák is túlélik, de az egy másik vonal. Mindenképp érdekes lenne összehasonlítani, akár egy longitudinális vizsgálat keretében, hogy van e valami markáns különbség a két csoport között. Kimutatható e kapcsolat a tápos és az anyatejes babák felnőttkori szerelmi élete között. Elsőként talán a magabiztosság vonását vizsgálnám meg, ha e fajta kutatásra adnám a fejem. Azt gondlom ugyanis, hogy az anyatejjel táplált fiuk magabiztosabbak. Mindezt a következőkre alapozom. Adott ugyebár a szoptatás, mint alap. A gyermeknek a drága mama felkínálja a mellét, vagyis a táplálékot. Ekkor a mell még nem kap erotikus jelleget. Ahogy a fiúcska cseperedik, úgy derül majd ki számára, hogy a mell a felnőttek életében nem táplálék, hanem szépség, nőiesség és öröm forrása. Erre talán az első felismerés, esetleg tudattalan szinten, amikor először kerül szembe a fiú az apjával az anya iránt folytatott küzdelemben. Persze ismerjük Freud véleményét a helyzetről, anyát szeretni bűntudatos vállalkozás, ergo a libidót átirányítják egy időre, más területekre, hogy az aztán serdülőkorban újult erővel térhessen vissza. Mi van a tudatalattiban eközben? Hát az abban való bizonyosság, hogy ő a kezdet kezdetén már rendelkezett a cicivel. Sőt kínálgatták vele, sőt az imádott nő boldog volt, ha odaadhatta. Vagyis, ha egyszer megvolt, akkor mindez ismét jár neki. Csak most már nem a mamáé kell, ezt egy életre megtanulta, miközben attól félt, hogy apa esetleg kasztrálja. De arról nincs szó, hogy más lányok cicije ne lehetne az övé. Sőt, ha anno az övé lehetett, akkor külön meg is érdemli. Innen pedig magabiztosan vezet az út a hölgyek öntudatos meghódítása felé.
Nézzük a további kérdéseket. Mi történik a lányokkal? Azt hiszem náluk azért nincs ilyen óriási hatása az anyamellnek, mert ők is rendelkeznek jó esetben két saját mellel, ami ha a mindenség (helyettesíthető, a szerint, ki miben hisz) és ők is úgy akarják, szintén táplálékforrássá válhat egyszer. És íme, mégy egy ok, amiért a férfiak szakadatlanul keresik, kutatják a női mellet. Mert nekik nincs. Egykoron adott volt, sőt, kérni sem kellett felkínálták, a cél tehát újra megszerezni. Hiszen, ha logikusan gondolkozunk, ez nekik jár.
Mellesleg, miután betekintettem ebbe a témába, még egy testrészt veszek szemügyre. Kicsit feljebb található, de legalább olyan fontos irányító szereppel rendelkezik, mint a cici. Ez az agy. Már a bejegyzésem elején utaltam arra a felvetésre, miszerint egy gyermek születése és a vele járó gondozás, az agyi kapacitás 6%-át foglalja le. Én részemről szeretném megvétózni ez az állítást. Egyik kedves - igen-igen komoly - pszichológus ismerősöm szerint, : " boldog lennék, ha csak 6 %-ot..." Én is inkább vele értek egyet. Elsőként persze, tény, lehet, hogy eleve csökkent volt a kapacitás, és abból a 6 %-os csökkenés komolyabb zűrzavart okoz, mint amúgy, na de akkor is. Mert tény, eddig is figyelmetlen voltam, esetleg kissé szétszórt, de jelen helyzetemben, tényleg komoly változásokon ment keresztül a koncentrációs képességem. Azt hiszem, nem is annyira a már sokat emlegetett figyelem hányadosom csökkent, hanem a fókuszálási tulajdonságaim változtak. Vagyis az eddigi struktúra megváltozott, és a babára való koncntráció a képességeim minimum 70%-át ez irányba mozgósította. Itt jegyezné meg Skinnetik barátnőm, hogy azt átkeretezés csodát tehet az élet pozitív szemléletének irányába. Ezek után nem csoda, ha az orvosnál visszakérdezek, hogy amit elmondott, pl. a csípőszűrésen a kontroll időpontjáról, az le is van e írva, mert különben: "a szó elszáll, az írás megmarad"... És az sem véletlen, hogy a takarításra sem tudok fókuszálni, hiszen minden igyekezetemet az köti le jelenleg, hogy elsősorban a babácska ki legyen elégítve, minden téren, és utána ne ússzon el a teljes napom. És az sem véletlen, amikor KedvesM kérdez valamit, aminek nincs köze a gyermek életéhez, akkor - főleg este 8 után - megpróbálok válaszolni, de hamar rájövök, ez nem megy most nekem, vagyis drágám kérlek, dönts most helyettem is. Már csak azt nem értem, hogyan képesek egyesek és kettesek gyermek szülés után tanulmányaik folytatására... Szakmájuk gyakorlására... Én csak abban reménykedem, hogy olyannyira kilogisztikázom a helyzetet, hogy lesz majd egyszer időm cikkeket írni - azokat, amiket már a bébi előtt sem tudtam valahogy beilleszteni az életembe....

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

igen, a lányok valszeg azért nincsenek annyira elvarázsolva a mellektől, mert nekik is van. legalábbis amikor már van, mert amíg nincs ugye, addig megy a sóvárgás, ugye nekem is olyan lesz egyszer?
a fiúknál meg azért szerintem nem is a jár neki a lényeg, hanem hogy ez a világ rendje. ha egy nő őt igazán szereti, az táplálja őt testileg és lelkileg, és annak a melle is olyan :) lukács déne tanár úsr biztos elmondaná, hogy mi nők nem érthethjük meg, hogy a férfinak mekkora akadály az életében, hogy egy nő szülte, egy nő táplálta, és egy nő csinál belőle férfit. hiszen ekkor még, a totális kiszolgáltatottság idején a mell a csoda, a minden kín és rossz eltüntetője, ami bekerül a képbe, és egyszerre megszűnik minden, ami nem jó. ennek az egy csapásra minden jó állapotnak a varázsa, és a vágy rá mindig megmarad, lsd. orális fixáció, pl. drogfogyasztás. a férfiaknál sztem ez azért marad ilyen mágikus, mert - lukács tanár úr szellemében - ez (is) egy olyan hatalom a nők kezében a férfiak felett, ami nekik sosem lesz a nők felett: az élet-halál feletti hatalom (hiszen ha most nem adsz neki, meghal), és a minden jó feletti hatalom.

na, befejezem a szabad asszociációt, bocsi, szakdolit írok :)

sk.